Powered by Blogger.

Welcome to Our Music Portfolio !

Welcome to Our Music Portfolio !

29.3.16

Tag: ,

GEORGE DALARAS - LATIN (1987) Part 1


ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
«Φύλαξα για μένα τη μικρή πολυτέλεια να ξαναζήσω το πληθωρικό συναίσθημα που γεννούσαν αυτές οι μουσικές και που για χρόνια ολόκληρα με συντρόφευε. Έπαιξα και τραγούδησα τα «Latin» - όπως τα έλεγα από μικρός -- διασκευάζοντας και ενορχηστρώνοντάς τα σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο και διάθεση. Χρώσταγα αυτά τα "τραγούδια του παρελθόντος" στον εαυτό μου, στην κιθάρα μου και στις αναμνήσεις μου. Στο όνομα μιας ευαισθησίας μελλοντικής και μια εφηβείας που ακόμα παρατείνεται.».Έτσι προλογίζει ο Νταλάρας το δίσκο, εξηγώντας, στο σημείωμά του στο ένθετο, γιατί προχώρησε στην έκδοση αυτή.



Τα τραγούδια αυτά, "του παρελθόντος", όπως τα ονομάζει, ήταν, στον πρώτο δίσκο, 12 κομμάτια από τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, την Παραγουάη, το Περού, την Κούβα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, σε όλη την ποικιλία των λάτιν ρυθμών : bolero, joropo, son jarocho, huapanco, vals peruano, rumba flamenca, guajira, rumba, bossa nova, huapanco huasteco, mambo. Ο δεύτερος δίσκος περιέχει 12 ελληνικά ελαφριά λαϊκά του '50 - '60, των Χιώτη, Ζαμπέτα, Μουζάκη, Μωράκη κ.ά., τα οποία όμως είναι επηρεασμένα από τη λατινική μουσική.



Και, βέβαια, το σημαντικότερο απ' όλα κι αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον, είναι, ότι ο Νταλάρας τα διασκευάζει, τα ενορχηστρώνει, παίζει τις κιθάρες και τα τραγουδάει με το δικό του αισθητικό, εκφραστικό και ερμηνευτικό τρόπο, ο οποίος αποτελεί, ουσιαστικά, την καλλιτεχνική πρόταση ενός σπουδαίου καλλιτέχνη πάνω στο είδος και με απόλυτη επιτυχία κι αποδοχή, όπως αποδείχτηκε περίτρανα έμπρακτα. Αναφέρεται ο ίδιος στο πως προσέγγισε αυτό το υλικό, σε συνέντευξή την εποχή που κυκλοφόρησε ο δίσκος (περ. «ΜΟΥΣΙΚΗ», τεύχος 115 - 116, Ιούνιος -- Ιούλιος 1987, σελ. 25 -- 26):

 «Μου 'πε ένας μουσικός ο οποίος έχει ασχοληθεί χρόνια μ' αυτή τη μουσική : "Αυτά τα τραγούδια βέβαια άμα τα βάλεις δίπλα με τα πρωτότυπα, δε μοιάζουνε. Είναι αλλιώτικα τραγουδισμένα. Αλλά έχουνε τόσο προσωπική άποψη, που είναι άλλα τραγούδια". Κατ' αρχήν αυτοί οι άνθρωποι δεν τραβάνε ποτέ σόλο, αυτοί δίνουν βάση στις φωνές. Εγώ είμαι τραγουδιστής σόλο το κάνω για μένα κυρίως. Εγώ ήθελα αυτά τα τραγούδια να τα εκλαϊκεύσω ακόμα περισσότερο.


Είναι λαϊκά τραγούδια αυτά. Ήθελα να τα κάνω ακόμα περισσότερο. Με τη φωνή τη δική μου που είναι οικεία στους ακροατές αυτά τα τραγούδια νιώθω ότι θα περάσουν σαν τραγούδια που τα ξέραν χρόνια και ήταν δικά τους. Κι αυτό είναι ενδιαφέρον για μένα, γιατί σαν τραγουδιστής που δεν έχει προσωπική δημιουργία, η δημιουργία του είναι αυτά ... Τα μισά κομμάτια είναι τελείως διασκευασμένα. "

About John Tsipas

John Tsipas is the editor and founder of 1001Best Music. Gold Life (Gaia Group), 1001Archives. He is a blogger, author, independent writing and editing professional, strategist manager and speaker. He was for 20 years Indivitual Marketing Manager and Sales Manager in Greek market and now he is Self employed consultant and work with companies and executives to optimize their online personal and company presence and brand with digital and social media marketing.

0 comments:

Post a Comment